Sticky

Metalhead Awards – Best of 2012

În seara de 31 ianuarie a avut loc gala Metalhead Awards în cadrul căreia au fost acordate trofeele pentru best metal band, best alternative band, best metal album, best alternative album, best metal newcomer şi best alternative newcomer. Publicul s-a putut bucura de 6 concerte live susţinute de formaţiile premiate: Razna, Aeon Blank, Days Of Confusion, FusionCore, Goodbye To Gravity şi Negură Bunget.

Primii care au urcat pe scenă au fost cei de la Razna. Au avut o misiune destul de dificilă pentru că în momentul acela nu erau foarte mulţi oameni prezenţi, astfel că au fost nevoiţi nu doar să “încălzească” publicul, ci să şi menţină activ interesul pentru concertul lor. A fost prima dată când auzeam de această formaţie. Înfiinţată în 2010, an în care au câştigat Metalhead Best Alternative Newcomer, trupa Razna îşi descrie stilul ca fiind rock alternativ cu influenţe metal, jazz şi pe alocuri etno. Nu doar că nu am reuşit să mă “lipesc” de piesele trupei, dar mi s-a părut că încearcă să amestece prea multe ingrediente, fără să găsească reţeta potrivită. Nici faptul că sunetul nu era suficient de bun nu i-a ajutat, iar claritatea vocii solistului a lăsat de dorit.

După ei au urmat cei de la Aeon Blank. Nici despre ei nu ştiam nimic până în seara evenimentului. Au fost mai comunicativi cu publicul şi au sunat ceva mai bine, în pofida problemelor perpetue cu sunetul. Trupa de rock alternativ este una relativ recentă, apărând pe scena românească în 2011. Stilul lor mi-a amintit enervant de mult de Type O Negative şi O. Children. Apreciez că sună diferit faţă de ce am mai ascultat până acum dintre formaţiile româneşti, dar mi se pare că au dus puţin la extrem asemănarea cu ce-i la “ei”. Cel puţin asta a fost senzaţia mea. Nu mă puteam abţine să nu fredonez bucăţi din piesele care aduceau foarte tare cu ceea ce ascultam pe scenă.

M-am bucurat totuşi că au apărut apoi cei de la Days of Confusion. După ce şi-au schimbat numele Aria, aceştia au scos şi un EP: Seeds, care a fost foarte bine primit de public. Solistul Cosmin Lupu este la microfon şi în Voodoo, Dan Ionescu (chitară) şi Andrei Ilie (tobe) sunt membri Asha, iar Cezar Popescu (voce şi chitară) împreună cu Adrian Ciuplea (basistul temporar) fac parte din Viţa de Vie. Aşadar proiectul este format din oameni cu experienţă, care ştiu exact ce vor să realizeze, iar asta s-a văzut. O formaţie închegată, cu un sound bun şi o gură de aer proaspăt adusă rock-ului românesc. Din păcate însă nu se încadrează în categoria trupelor ce ajung să fie promovate şi la radio, iar asta e trist, pentru că formaţia chiar o merită. S-a simţit dorinţa lor de a cânta din suflet în seara Metalhead Awards, fiind primii care au reuşit să încingă atmosfera şi să pregătească publicul pentru nebunia declanşată mai târziu de Goodbye to Gravity.

Dar până să ajung la cei din urmă, am avut parte de surpriza serii: FusionCore. Stilul trupei este un mix extrem de interesant şi reuşit între jazz şi rock alternativ. Mi-a plăcut foarte tare solista Anca Brădean,  mai ales că a reuşit să atragă rapid atenţia publicului cu o voce puternică, dar fluidă, iar momentele în care sound-ul ei de nu-jazz se juca alături de sunetul mai agresiv al chitarei de care era responsabil Alexandru Bucur au fost printre preferatele mele din acea seară. Le-am ascultat şi albumul disponibil pentru free download şi pot afirma cu siguranţă că sper să-i mai văd live cât de curând, într-o seară doar a lor.

Şi a urmat momentul în care The Silver Church Club a fost “aruncat în aer” de nebunia adusă pe scenă de Goodbye to Gravity. S-a făcut pogo şi crowdsurfing, au zburat plete şi s-a aplaudat. Am avut aceeaşi senzaţie ca în seara în care şi-au lansat albumul omonim: e imposibil să stai liniştit cu o asemenea desfăşurare de forţe şi cu o asemenea energie venită în valuri dinspre formaţie. Oamenii dau 150% pe scenă şi se simte. Vocea lui Andrei se îmbină perfect cu partea instrumentală de care se ocupă totuşi oameni cu rădăcini mai vechi în scena metal. Tot ce mai pot adăuga după ce le-am urmărit evoluţia pe scena Metalhead Awards este că şi-au ales perfect numele trupei.

După atâta agitaţie a venit cea de-a doua surpriză a serii pentru mine: Negură Bunget. Auzisem multe lucruri despre ei, dar nimic nu mă pregătise pentru ce a urmat să văd şi să ascult. Amestecul de instrumente utilizate de obicei în melodiile folclorice şi instrumente moderne, sunetul grav, întunecat, vibraţia esenţei moştenite din străbuni, adaosul de sunet agresiv al rock-ului black metal, toate acestea amestecate sub denumirea atât de bine aleasă de Negură Bunget au drept consecinţă un concert care devine o experienţă. Una stranie, recunosc. Pentru mine a fost cea mai inedită parte a serii. Dacă ar fi să descriu momentul printr-o înşiruire de cuvinte, atunci aş spune: străbuni, folclor, agresiv, metal, întuneric. Pentru că ai senzaţia că mergi într-adevăr printr-o beznă, ghidat fiind doar de sunetele ce răzbat de pe scenă.

Aşa s-a încheiat gala Metalhead Awards. O seară în care am putut asculta live 6 formaţii, dintre care două îmi erau deja dragi, iar alte două au fost nişte surprize neaşteptate. Singurul regret este că speram să fie mai mult public prezent, dar asta nu ştirbeşte cu mult imaginea unui eveniment găzduit ca întotdeauna fără probleme de The Silver Church Club, locul meu preferat atunci când vine vorba de concerte.

Poze mai multe pe facebook.

About Andreea Laciu

3 comments

  1. Rocksounds posted a very nice review of last week’s Metalhead Awards show. Read more here: http://t.co/KIZsx4Wq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes