Sticky

Alternosfera – final de Epizodia Tour

Concertul de la Arenele Romane a fost ultimul din Epizodia Tour, în cadrul căruia cei de la Alternosfera şi-au promovat cel mai recent material discografic. Epizodia reprezintă a doua parte dintr-un triptic, primul album – Virgula – fiind lansat anul trecut.

Evenimentul a debutat cu stângul, din păcate. Când am ajuns la Arene am aflat că toţi cei care aveau sub 18 ani nu mai aveau voie să intre, deşi îşi cumpăraseră bilet. Unul dintre sponsorii concertului a fost un brand de ţigări, dar acest lucru nu fusese anunţat decât prea târziu, adică taman în ziua cu pricina. Totuşi, numărul fanilor a crescut mai mult decât suficient până în momentul în care au urcat pe scenă cei de la Alternosfera, aceştia beneficiind de fiecare dată de sprijinul unui fanbase extrem de solid.

În deschidere au fost cei de la White Walls, din Constanţa. Prima dată i-am văzut live anul trecut, la B’estfest. Mi s-a părut că anul acesta au sunat un pic mai bine decât atunci. Stilul lor nu este unul care se lipeşte uşor de cei din public. Piesele sunt un amestec de bucăţi lente şi melodioase cu părţi agresive, presărate cu growl-uri. Alexandru-Eduard Dascălu (chitară), Eugen Brudaru (voce), Șerban-Ionuț Georgescu (bass) și Marian Mihăilă (tobe) cântă în această formulă din 2009, având şi un album scos pe piaţă - Mad Man Circus.

În afară de piesele de pe LP şi de un cover Deftones, cei de la White Walls au adăugat în setlist şi melodii de pe un viitor album, aflat încă în lucru. Dacă la început m-au prins piesele lor şi m-am trezit fredonând Friends For A While, după o vreme nu mai aveam răbdare. Şi, printre repetările aceleiaşi fraze “noi suntem White Walls din Constanţa”, s-au strecurat şi momentele în care tot anunţau că mai au doar 1-2 melodii, pentru ca apoi să se prelungească destul de multicel cântarea. Se prea poate ca acest lucru să fi fost cauzat şi de o întârziere a celor de la Alternosfera, dar în bucata de public în care mă aflam deja ne cam pierdusem răbdarea. Poate data viitoare o să mă lipesc mai bine de stilul lor şi o să fie un eveniment în care să fie cap de afiş.

Şi, după o întârziere mai mică decât mă aşteptam iniţial, au apărut cei de la Alternosfera. Urma un spectacol cu mai mult de 20 de melodii, iar prestaţiile precedente ale formaţiei îmi dădeau speranţele unui eveniment reuşit. Energia instrumentiştilor a fost acolo, acaparând scena, dar Marcel a evitat să-şi forţeze vocea aşa cum a făcut-o la Turbohalle, probabil din cauza concertului susţinut la începutul săptămânii, la invitaţia celor de la Radio Guerrilla. Ce a lipsit? Un sunet decent. Nu ştiu dacă riscă să devină un obicei, dar şi de data asta au fost probleme grave cu sonorizarea de la Arenele Romane. Cele mai frustrante momente au fost cele în care mă chinuiam să înţeleg versurile, neputând să fac asta din pricina pocniturilor. Aveai pur şi simplu senzaţia că o să explodeze un microfon odată la 30 de secunde sau că o să ia foc o boxă.

Cu toate acestea publicul a fost acolo cu sufletul alături de Alternosfera. Au cântat chiar şi versurile melodiilor de pe Epizodia, deşi nu au fost lansate de mult timp. “Ploile nu vin” a funcţionat precum o incantaţie miraculoasă, pentru că norii ne-au evitat. “Visători cu plumb în ochi”, “Nepoata lui Gagarin”, “Singurătate”, “Închisoarea albă” şi “Flori de mai” s-au numărat printre piesele care au ţinut publicul în priză până la final, atunci când liniştea s-a aşternut din nou asupra Arenelor, pe linia melodică de la “Columb”.

Din păcate, la fel ca la Megadeth, au fost şi alte probleme care au umbrit un concert important. Fotografii nu au fost anunţaţi că au nevoie şi de o brăţară albă, în afară de cea albastră dată celor de la presă, astfel că au făcut ture pentru a-şi putea face într-un final treaba. O altă pată pusă pe obrazul organizatorilor şi (poate) cea mai importantă a fost interdicţia impusă persoanelor de gen masculin care n-au avut acces la toaletele din interior, fiind obligaţi să folosească toaletele ecologice. În plus, nu li s-a acordat dreptul elementar la o igienă minimă, neputând să se spele pe mâini, pe motiv că doar femeile puteau folosi chiuvetele. Mi s-a părut extrem de absurd gestul, de o inutilitate dusă la extrem. Repet: într-o ţară civilizată, în timpul unui concert, oamenilor li s-a încălcat dreptul la igienă. Sper să nu se mai repete vreodată experienţa.

Aşa că ceea ce trebuia să fie un superconcert, ultimul dintr-un turneu destul de lung şi obositor, a devenit un eveniment cu destule hibe în organizare. Mi-a părut extrem de rău pentru că cei de la Alternosfera meritau mai mult. Şi, implicit, publicul.

Galeria foto poate fi găsită pe facebook.

About Andreea Laciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes