Sticky

Circle II Circle la Viena: A Handful of Rain (cronica de concert)

Nota Redacției – Rândurile care urmează îi aparțin lui Bogdan Bele, pe care-l găsiți mânuind cuvintele pe www.imidoresc.ro. În clipa în care mi-a propus să ne scrie câteva cuvinte despre ceea ce a însemnat Circle II Circle la Viena…nu am stat pe gânduri.
Probabil că din când în când și-o mai face de cap pe aici, noi așa sperăm, că tare bine știe să facă asta. Așa că-i vom face și un user, să fie.
Până atunci, prin intermediul său, Circle II Circle să fie! Mulțumim, Bogdan!

Circle II Circle la Viena: A Handful of Rain

Circle II Circle, trupa construită de și în jurul lui Zak Stevens, nu se sfiește deloc de legătura profundă cu Savatage, numele mare al cărui solist a fost Stevens. Acest lucru s-a văzut din plin (nu că ar fi ceva rău) și în concertul susținut la Viena, în clubul Aera, concert la care am avut privilegiul să fiu prezent.

Dar să luăm lucrurile pe rând. Am mai fost eu la concerte în capitala Austriei, nu însă și în clubul de față. Acesta este, de fapt, un restaurant care are la subsol o sală de concerte. Nu e ea foarte mare (încap undeva peste 200 de persoane, ochiometric), dar are acustică bună și e bine dotată. În plus, are și un băruleț la intrare, întru buna hidratare a publicului spectator.

Am ajuns înainte să își înceapă concertul prima dintre cele două trupe de deschidere, TBC (prescurtare de la To Be Continued) pe numele său.

Austriecii propun o formulă interesantă, cu un solist (dotat și cu o clapă portabilă) și două soliste – o soprană și una cu rol de backing vocal. Lor li se adaugă un chitarist, un basist și un baterist.

Nu sunt un monument de originalitate – din ce am putut asculta am înțeles clar că le place Nightwish, dar și sonoritățile ceva mai power metal. Cert e că au încercat să facă show (mai ales solistul-claviaturist, Steve pe nume său), iar o parte din public i-a apreciat. Nu i-a prea ajutat nici sunetul (dat ceva mai încet și, după urechea mea, nu pe toate sculele de sunet existente), și nici tonul de clapă, care mie personal nu mi-a dat deloc bine la ureche.

Au urmat italienii de la Spellbound; diferență mare la capitolul sound și atitudine. Power metal bine cântat, cu o voce capabilă de destule a lui Daniele Scavoni.

Singura problemă sunt compozițiile, care ar putea să fie ale altor câteva mii de trupe de power. Că e posibil ca altora să nu le fi dat prin cap să bazeze albume pe romane de Stephen King, așa o fi. Că nu știu dacă era nevoie, și asta e adevărat. De cântat au cântat însă bine și au reușit și să încălzească lumea bine pentru Zak și ai lui.

Și a venit momentul pentru care am călătorit la Viena în seara de joi, 30 octombrie 2014. Luminile s-au stins, iar pe acordurile piesei ”Visions”, de pe ”Handful of Rain”-ul Savatage, au intrat în scenă Circle II Circle – mai întâi cei cinci instrumentiști – chitariștii Christian Wentz și Mark Pattison, basistul Paul Stewart, claviaturistul Henning Wanner și bateristul Adam Sagan – iar apoi omul așteptat de toată lumea, Zak Stevens.

Așa cum am spus, Circle II Circle nu are o problemă cu moștenirea Savatage, cântând aproape de fiecare dată albume întregi ale trupei în turnee. De data asta turneul s-a numit ” Seasons Of Rain… A Handful of Shows World Tour 2014”, setlistul având în centru albumul în cauză.
Și ”Handful of Rain” a fost, în ordinea originală. S-a trecut direct la ”Taunting Cobras”, fără alte introduceri și cu o execuție de ceas elvețian. Dacă închideai ochii, mai că ai fi crezut că ești la Savatage. Bine, și dacă îi deschideai, pentru că am stat în primul (sau al doilea, după mișcarea din jur) rând și îl vedeam pe Zak Stevens chiar în fața mea.

Am fost impresionat de interpretarea întregii trupe (mai ales de cei doi chitariști), dar și de vocea lui Stevens, care nu și-a pierdut nimic din capacitatea din vremurile bune ale Savatage. Acest lucru s-a văzut mai ales la ”Chance” (sunt convins că fanii Savatage înțeleg de ce spun asta) sau ”Alone You Breathe” (vezi videoul atașat), unde omul a fost pur și simplu excelent. Nu mai spun de piesa de titlu, care și-a păstrat și în acest context farmecul.

http://www.youtube.com/watch?v=bfzM9Z7AMOg&feature=youtu.be

Asta pe lângă energia de care a dat dovadă pe tot parcursul show-ului și atitudinea simplă și caldă atunci când comunica cu publicul.
După ”Handful of Rain”, care sunt sigur că a fost motivul pentru care au fost acolo majoritatea celor prezenți, s-a trecut la câteva piese Circle II Circle. Trupa compune și scoate albume (chiar foarte bune) în mod constant, dar știe ce vrea lumea, până la urmă…

S-a cântat foarte bine și în această a doua parte (mie personal mi-au plăcut mai ales ”Diamond Blade” și ”Heal You”). Poate că reacția nu a mai fost la fel de puternică din partea publicului, dar e cumva de înțeles.

După cele câteva piese proprii au spus frumos „noapte bună”; au revenit însă pentru un bis, în care s-a putut ascultat ceea ce constituie, probabil, piesa definitorie a perioadei Zachary Stevens la Savatage. Mă refere, normal, la ”Edge of Thorns”. Atât pot să spun: interpretare impecabilă, pierdut vocea tot clubul de la urlat textul.

Ca de final, am mers să ne achiziționăm tricouri și ultimul album Circle II Circle, ”Seasons Will Fall” (pe care vi-l recomand sincer). La standul de merchandise ne aștepta Paul Stewart, basistul Circle II Circle și un om de un bun-simț cum rar vezi (nu că ar fi altfel colegii săi de trupă). Pe lângă autografe, a mulțumit tuturor pentru prezență și susținere, lui alăturându-i-se apoi și ceilalți membri ai trupei, în frunte cu Zak Stevens, cu care am avut onoarea și să ne facem o poză; vis de pe la 14 ani, când ascultam ”Handful or Rain” pe casetă – bifat…

Concluzii? Un concert căruia îi pot atribui doar cuvântul excelent, organizare impecabilă, sunet foarte bun. Dacă aveți ocazia să îi prindeți (poate cu un ”Edge of Thorns” complet, cine știe), eu zic că nu veți regreta.Publicul (absolut excelent pe tot parcursul cântării) a fost, de altfel, anunțat că a fost filmat pentru documentarul pe care trupa îl filmează în acest turneu. O bucurie în plus.

received_10204804194761466

 

received_10204804194881469

Bogdan Bele

About BogDan

Sunt un geniu. Egocentric, infernal și răsfățat. Sunt contestat și contestabil. Nu servesc meniuri din palmă și aștern în cuvinte strict ceea ce simt. Urăsc ipocrizia. Nu sunt tolerant și corect politic. Nu-mi iubesc țara. Cel mai important, dresez nervurile răsucite ale frazei.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes