Sticky

Cronica de concert: Rival Sons la Viena – Back to the good old days

Și cum, din când în când, ne-am propus să vă oferim o privire de ansamblu și asupra unor lucruri care se petrec în afara spațiului nostru, mai ales pentru că pe aici sunt slabe șanse să le vedem, iată că azi discutăm de concertul Rival Sons de la Viena. Ca și data trecută, când am vorbit de Circle II Circle, tot Bogdan Bele de la www.imidoresc.ro este vinovatul de serviciu pentru rândurile de mai jos. Și este mai mult decât probabil ca pe viitor să dezvoltăm lucrurile.
Mulțumim, Bogdan!

 

Rival Sons la Viena – Back to the good old days

 

Pe data de 30 noiembrie, subsemnatul, alaturi de ceilalti care au fost prezenti la concertul Rival Sons din sala Arena din Viena, a avut ocazia sa asiste la o explozie de energie cum rar ai ocazia sa simti.

I-am descoperit acum vreo doi-trei ani, cand cei de la Classic Rock Magazine au dat cititorilor cadou un CD care continea EP-ul self-titled. Cum eram obisnuit ca atunci cand revista in cauza promova o trupa sa fie vorba de una buna, am zis ca nu strica introdus discul in CD player. De la “vai de capul meu, ce vocal!” ca prima impresie, am ajuns sa nu mai scot CD-ul din player mult si bine.

Daca pe vremea aia erau o promisiune, “Pressure & Time”, “Head Down” si “Great Western Valkyrie” i-au transformat in absoluta certitudine. Si au ajuns si pe coperta revistei in cauza.

Ultima oara cand au fost la Viena au cantat intr-un loc mult mai mic si, pentru ca nu m-am grabit, nu am mai prins bilete. De data aceasta le-am luat in clipa in care s-au pus in vanzare, hotarat sa nu ii mai ratez.

Si nu am facut-o. Daca e nevoie de vreo dovada in ceea ce priveste popularitatea in crestere a celor de la Rival Sons, ea e cu siguranta meritata.

Locul ales pentru concertul din acest an a fost Arena, un soi de centru cultural, transformat in asa ceva din ceea ce candva a fost o macelarie, din cate am priceput. Exista o locatie de concert exterioara, dar si una in interior, o sala cu o acustica buna, in care sa tot intre vreo 1000 si ceva de suflete (dupa ochii mei). Cert e ca locul arata bine, se intra si se iese cu usurinta (cu o ora inainte de cantare, era cam pe jumatate plin, semn ca lumea nu are chef sa se inghesuie). In plus, accesul la garderoba si la bere, apa sau alte bauturi (erau o gramada in meniu) se face foarte simplu. Daca vreti sa comparati, o bere era cam 3, 60 euro, plus un euro garantie pentru paharul (in felul asta se evita mizeria).

La intrare am gasit tricouri, discuri si CD-uri, atat cu Rival Sons, cat si cu Jameson, artistul din deschidere.

La 8 fix, Jameson a intra pe scena. Un baiat inalt, insotit de chitara si de un pahar de ceva, pus pe comboul Orange din dotare (marca a carui utilizator este si domnul Holiday din Rival Sons).  Peste jumatate de ora foarte interesanta, in care omul a aratat ca are ce cauta in deschidere la Rival Sons. De unul singur, doar cu chitara, a aratat un feeling de toata frumusetea (poate s-ar putea spune ca adduce un pic cu Jeff Buckley, dar are ceva foarte al lui). Mie mi-a placut si l-am mai ascultat dup ace am revenit de la Viena. O descoperire remarcabila.

A urmat o scurta pauza de regrupare a sculelor si, la 9 fix, in scena au intrat, pe acordurile temei din “The Good, The Bad And The Ugly”, piesa a lui Ennio Morricone, in scena au intrat Jay Buchanan, Scott Holiday, Dave Beste si Mike Miley, insotiti de Todd Ögren-Brooks, care ii ajuta la clape in turneu.

Fara discutii, s-a trecut direct la You Want To, prima piesa din doua ore de-a dreptul electrice. Trupa asta, cu combinatia ei de rock al anilor 60-70, blues si voce cu radacini puternice in soul, e capabila sa reverse peste cei din public o energie pe care nu o simti la altii cu mult mai multi ani pe scena.

Iar cand in a doua piesa spui raspicat “push up your dress, I’m gonna show you how the west was won”, e clar despre ce se vorbeste si e la fel de clar tipul de energie cu care avem de-a face.

Oamenii au trecut in doua ore si ceva prin cam tot ce au mai bun pe cele patru albume lansate pana acum, doua ore de blues-rock cum greu se mai pot repeta. E greu de remarcat un moment mai special – mie personal mi-au cazut foarte bine “Open My Eyes”, cu atmosfera de „daca tot ziceti ca sunam ca Led Zeppelin, aveti aici Zeppelin sa va iasa pe urechi” si ultimul bis, “Keep On Swinging”, care era mare pacat sa lipseasca.

Setlistul a insistat in mare masura pe “Great Western Valkyrie”, excelentul disc promovat in acest turneu, cantandu-se sapte piese din cele zece ale sale. Daca nu l-ati ascultat, sariti pe el, caci merita.

Cum am spus deja, oamenii au tot ce ii trebuie unei trupe cu adevarat mari – un vocal capabil de absolut orice, pentru ca greu o sa gasesti om in stare de ceea ce face Jay Buchanan, un adevarat guitar hero in Scott Holiday, cu sunetul sau plin de fuzz (nu, nu gasesc un cuvant romanesc capabil sa descrie la fel de bine treaba asta), dar si o sectie ritmica cu mai mult groove decat e legal, in persoanele domnilor Miley si Beste. Totul completat de parti de clape discrete, doar acolo unde trebuie, fara a incarca.

Sunetul a fost la superlativ pe tot parcursul celor doua ore, cu foarte, foarte mici probleme ceva mai spre final. Per total, au sunat cum merita sa sune.

Ce pot sa spun dupa seara asta? Rival Sons sunt deja o trupa mare si au potentialul sa faca foarte multe surprize placute, daca vor continua in ritmul acesta. Ce e clar e ca nu e ultima oara cand ii vad live.10860490_10205074176670845_917361830_o

10839961_10205074176630844_1952039225_o

10849243_10205074176710846_768826557_o

About BogDan

Sunt un geniu. Egocentric, infernal și răsfățat. Sunt contestat și contestabil. Nu servesc meniuri din palmă și aștern în cuvinte strict ceea ce simt. Urăsc ipocrizia. Nu sunt tolerant și corect politic. Nu-mi iubesc țara. Cel mai important, dresez nervurile răsucite ale frazei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes